Risotto met boletus en witte truffelolie
Een heerlijke risotto die je kan serveren als alleenstaand gerecht of in combinatie met een vers stukje witte vis. De eidooier is vind ik echt een must, deze gaat voor mij hand in hand met de smaak van truffel.
Risotto met boletus en witte truffelolie
Een heerlijke risotto die je kan serveren als alleenstaand gerecht of in combinatie met een vers stukje witte vis. De eidooier is vind ik echt een must, deze gaat voor mij hand in hand met de smaak van truffel.
Porties Prep Tijd
4pers 45min
Kook Tijd
35 min
Porties Prep Tijd
4pers 45min
Kook Tijd
35 min
Ingrediƫnten
 • 300gr risotto rijstvb. Arborio. Ik heb niet altijd risotto rijst in huis. Dan durf ik hem al wel eens vervangen door de rijst die ik gebruik voor paella (Bomba)
 • 400gr verse boletusof gemengde champignons
 • 1liter groentenbouillonZorg voor een extra hoeveelheid zodat je deze bij de hand hebt mocht de rijst te droog worden
 • 50gr geraspte parmesan
 • 1 sjalot
 • 1 eidooierIndien je individueel serveert zorgt dan voor een dooier per bord
 • 1teentje knoflook
 • 4el olijfolie
 • 2el truffelolieJe kan die zelf maken door in een flesje met zachte olijfolie enkele schaafsels truffel te mengen. Doe dit enkele weken voordien.
 • truffelgemalen of geschaafd
 • 1handvol bieslookfijn versneden
 • zout en peper
Instructies
Boletus bakken
 1. Maak de boletus (of gemengde paddestoelen) schoon met een borsteltje. Snij ze in stukjes of schijfjes. Bak ze dan in 2 el olijfolie tot ze mooi beginnen te kleuren. Kruiden met peper en zout. Zet even opzij. (ik doe dit terwijl mijn rijst staat te pruttelen)
De Risotto
 1. Versnipper de sjalot en plet de look, stoof beiden in 1 el olijfolie. Voeg de rijst toe en bak hem even mee met de sjalot. (Vooraleer ik de rijst toevoeg spoel ik deze even). Giet er 2/3 van de bouillon over zodat de rijst net onder het vocht staat. Leg het deksel op de pot en laat op een zacht vuurtje verder sudderen. Kijk geregeld of er voldoende vocht is. Naarmate de rijst gaart mag het vocht bijna volledig verdampt zijn.
 2. Meng er de 2 el truffelolie, de gebakken boletus, de boter en de parmesaan kaas door. Eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout.
 3. Breek het ei en scheidt de dooier van het eiwit. Serveer individueel of op een schaal. Leg de dooier er bovenop. (Indien je serveert in aparte borden zorg er dan voor dat iedereen een eidooier heeft). Strooi er wat fijn versneden bieslook overheen.
Notities

Op vakantie in Griekenland verbleven we een tijd in Meteora. Kalambaka, het dorp, bleek de uitvalsbasis te zijn om in de streek op zoek te gaan naar witte of zwarte truffels. Los van de truffels blijken er ook nog meer dan 200 soorten paddestoelen te zijn. Het lokale Natural History and mushroom Mueseum of Meteora brengt ze allemaal in beeld. Sommige, waaronder de boletus, worden gedroogd, vermalen en verpakt. Ik bracht er alvast enkele mee, samen met de truffelolie. Voeg 1/2 el van de gedroogde boletus bij de risotto en je krijgt een fantastisch volle smaak.