Dit artikel verscheel op 17 juli 2016 in Diario Sur. Het volledige spaanse artikel voeg ik hieronder bij.

Tot wel 40% van de kinderen in de provincie Malaga lijden aan overgewicht te wijden aan slechte voeding en te weinig beweging. De voorbije tien jaar zouden de cijfers verdrievoudigdt zijn!

Men maakt zich dus ook terecht zorgen dat wanneer je als minderjarige reeds overgewicht hebt de mogelijkheid bestaat als volwassene meer kans te hebben op Suikerziekte, Cholesterol, verhoogde bloeddruk, acuut infarct, enzomeer. Slechts twee oorzaken liggen hier aan de basis: slechte voeding en de zittende levensstijl. De artsen pleiten volop voor het Mediterraanse dieet dat rijk is aan groenten, peulvruchten, gedroogd fruit, olijfolie, witte vis, fruit en granen. Alsook moet er dringend weer meer fysische aktiviteit komen in het leven van de kinderen.

Geloof het of niet maar in het verleden werden mollige kinderen aanzien als gezonde kinderen. Er is zelfs een gezegde: ” Dame gordura que te daré hermosura”

Kinderen gaan vaak sneller en alleen eten, niet meer bij de famillie. Ouders geven hun kinderen te vaak vettig voedsel, zoals een hamburger of gesuikerde dranken zoals de koopklare fruitsappen.

Hun spelletjes zijn zittend. Ze brengen veel te veel uren door voor de computer, hun videoconsole of de tablet. Kinderen moeten kunnen rennen. spelen, springen,… De scholen zouden de fysische opvoeding meer “aux serieux” moeten nemen en meer aktiviteiten inplannen. In Noord Spanje ligt het percentage van overgewicht al een stuk lager omdat daar mensen een andere levensstandaard hebben en meer begaan zijn met hun uiterlijk. De economische situatie is daar beter waardoor ouders hun kinderen naschoolse aktiviteiten kunnen aanbieden en op die manier de kinderen dus aktiever gaan zijn. Ouders moeten er op toezien dat hun kinderen minstens één uur per dag fysiek aktief zijn.

Het derde luik waar men ook wil aan werken is het culturele. Jongeren die verder studeren, hogere studies doen, daar blijkt het percentahe overgewicht lager te liggen.

Werk aan de winkel dus!

Scan La obesidad infantil