Wat de meesten vooral weten van vitamine D is dat de belangrijkste bron ervan via de huid uit het zonlicht wordt gehaald. Het lichaam kan, onder invloed van zonlicht, via de huid vitamine D zelf aanmaken. Maar doorheen de geschiedenis zijn we geëvolueerd van buitenmensen naar binnenmensen. Bovendien weten we nu ook dat een lange blootstelling aan de zon een gevaar kan zijn voor huidkanker.

Vitamine D is strikt genomen geen vitamine, maar een in vet-oplosbaar hormoon en zit vooral in vette (van dierlijke) producten afkomstig zoals volle melk, kaas, vette vis,…

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.

Door onze hedendaagse levensstijl, het gebruik van antibiotica en ontstekingsremmers, zijn onze darmen minder goed in staat om minerealen en vitaminen op te slaan.

Een probleem met de darmen, nier- of leverziekte kan ervoor zorgen dat de productie onvoldoende is ondanks voldoende blootstelling aan de zon.

Hoe kan je een tekort vaststellen?

Door middel van een bloedonderzoek kan je mogelijke tekorten laten vaststellen.

Wat zijn mogelijke symptomen van een vitamine D tekort?

 • Vermoeidheid
 • Pijn aan de gewrichten zonder overbelasting
 • Spiertrillingen
 • Lusteloosheid
 • Zware benen
 • Verminderde immuniteit
 • Gevoelige of zwakke tanden (tandvlees)

Wat zijn de gevolgen op lange termijn van een vitamine D tekort?

Een gebrek aan vitamine D versnelt de afname van de botmassa. Bij volwassenen kan dit leiden tot botontkalking, osteoporose en spierverzwakking.

Bij jonge kinderen kan het rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Deze ziekte zorgt voor afwijkingen van het skelet.

X-Ray Rachitis / raquitísmo / rickets

Hoe kan je zelf bijdragen om je vitamine D op peil te houden?

 • Dagelijks contact met de zon, zonder de huid te laten kleuren. Met een blanke huid is een blootstelling aan de zon van 15 – 30 min (tussen 11.00u en 15.00u) reeds voldoende.
 • Pas je “dieet” / levensstijl aan. Zorg voor een gezonde voeding met vette vis, groenten, noten,… Het Mediterrane dieet is hier een ideaal voorbeeld.
 • Zorg voor beweging en minder stress
 • Bespreek met de arts of een supplement van D3 is aangewezen.
Zelf woon ik nu al 17 jaar in Zuid Spanje… “voldoende zonlicht” zul je denken? Wel, blijkt dus van niet…
Bij een recent bloedonderzoek bleek mijn Vitamine D 25-OH gehalte op 18,43 ng/mL te liggen daar waar het minimum 30 ng/mL blijkt te zijn. Op doktersvoorschrift kreeg ik extra supplementen, verspreid over vier maanden.
Nadien zal een nieuwe bloedtest moeten uitwijzen of mijn lichaam de supplementen goed heeft geabsorbeerd.

Let op met zelf te gaan experimenteren met supplementen, zeker met vitamine D. Dit is één van de weinige vitamines waar je bij een teveel een intoxicatie kan oplopen. Laat je dus steeds adviseren door de huisarts.

 

 

Bronnen:

www.gezondheid.be

Voeding bij gezondheid en ziekte – Nelleke Stegeman