Het is zover…sommige olijfboeren zijn hier al gestart met de pluk van hun olijven om zo de meest groene en pittige olijfolie te kunnen produceren. De voorbije week kocht ik bij een lokaal kruidenierswinkeltje in Salobreña de eerste rauwe olijven. Voor het eerst (lees. ik woon al 16 jaar in Spanje) ga ik zelf olijven marineren. Ik kreeg dan ook van de winkelverkoopster enkele instructies mee die men al generaties lang toepast. Dus hier gaan we:

Stap 1: spoel de olijven in koud water. Gedurende 10 dagen zetten we de olijven volledig onder water. (zonder toevoeging van zout of andere additieven). Elke dag gaan we het water vervangen om zo de bitterheid (oleuropeína) uit de olijven te halen. Ik gebruik glazen bokalen, vul ze met water en de olijven en leg er bovenop een omgekeerd schaaltje op zodat ze allemaal mooi onder water blijven. Ze zullen van kleur veranderen en deze die donkere vlekken vertonen verwijder ik om te vermijden dat ze de rest van de bokaal aantasten. Wordt vervolgd…